Zoo Stock Species and the Red List
Zoo Stock Species and the Red List
Zoo Stock
This indicates that the species is included in the Second Zoo Stock Plan, which was formulated by the Tokyo Metropolitan Government in 2018. The plan sets goals for the next 10 years in three areas: "species conservation," "contribution to wildlife conservation," and "environmental education and conservation awareness." 124 animal species are included.
What is the Red List?
Based on scientific research, this is a list of wildlife classified by rank (category) indicating the degree of risk of extinction.
Livng Things Encyclopedia shows the categories (mainland and islands) assessed by the IUCN (International Union for Conservation of Nature) at the global level, the Ministry of the Environment for Japan, and the Tokyo Metropolitan Government for Tokyo.
The higher the category in each table, the higher the risk of extinction, and CR, EN, and VU are the three categories known as "endangered species." In Tokyo, species that are not at the NT (near threatened) level but are relatively rare are considered "species of concern."
|
IUCN categories |
|
|---|---|
|
EX |
extinction |
|
EW |
Extinction in the wild |
|
CR+EN |
— |
|
CR |
Serious crisis |
|
EN |
crisis |
|
VU |
emergency |
|
NT |
Near Threatened |
|
LC・○ |
Low Concern |
|
DD |
Data shortage |
|
LP |
— |
|
Japan (Ministry of the Environment) Category |
|
|---|---|
|
EX |
extinction |
|
EW |
Extinction in the wild |
|
CR+EN |
Endangered species |
|
CR |
Critically Endangered |
|
EN |
Endangered species |
|
VU |
Endangered species |
|
NT |
Near Threatened |
|
LC・○ |
— |
|
DD |
Lack of information |
|
LP |
Endangered |
|
Tokyo Category |
|
|---|---|
|
EX |
extinction |
|
EW |
Extinction in the wild |
|
CR+EN |
Endangered species |
|
CR |
Critically Endangered |
|
EN |
Endangered species |
|
VU |
Endangered species |
|
NT |
Near Threatened |
|
LC・○ |
Unranked |
|
DD |
Lack of information |
|
LP |
Endangered |
Creatures at Tama Zoo
Creatures at Tama Zoo
Bar-headed Goose
Anser indicus
Bar-headed Goose
Anser indicusThey are characterized by two black stripes on their white heads. In the wild, they migrate across the Himalayas between their wintering grounds in India and their breeding grounds on the Tibetan Plateau. As a result, they have physiological mechanisms adapted to the low-oxygen environment at high altitudes.
| classification | Aves, Anseriformes, Anatidae |
|---|---|
| English name | Bar-headed Goose |
| distribution | Breeding grounds: Tibetan Plateau, Mongolian Plateau Wintering grounds: India |
| Residence | Lakes, rivers, farmland, grasslands |
| Size |
Total length: 71-76cm
Weight: 1.9-2.4 kg |
| food | Grass leaves, stems, roots, seeds, aquatic plants |
| Red List |
IUCN: LC (Least Concern)
|
Living with Greater One-horned Rhinoceros
At Tama Zoo, Bar-headed Goose live together with Greater One-horned Rhinoceros, maintaining a safe distance Greater One-horned Rhinoceros. Even when Greater One-horned Rhinoceros are resting in the pool, Bar-headed Goose swim in the pool, maintaining a reasonable distance.

